פרשת האזינו - שבת תשובה

"האזינו השמים ואדברה ותשמע הארץ דברי פי". השמים צריכים האזנה, כשהם רחוקים מאיתנו,. כשאתה מאזין למקום רחוק. "ותשמע הארץ אמרי פי"- שעל כורחה חייבת לשמוע, שהארץ קרובה אלינו. גם ציין שמים וארץ, כדברי רש"י, שהם עדים לעולם וקיימים לעולם, שאם הולכים בדרך התורה, אז השמים מורידים גשם וטל והארץ תתן יבולה.

"הצור תמים פעלו כי כל דרכיו משפט אל אמונה ואין עול צדיק וישר הוא". מה שיך לומר צדיק וישר הוא - זה דבר ברור מאליו, ועוד לומר, שאין עול,  ודאי שאין עול. אלא הקב"ה מודד הכל במידה ומשקל, שאם אדם התחייב מיתה ואחד מידידיו או מקרביו נמצא, אפילו בקצה העולם, ויהיה לו צער מהשמועה הזו, ולפי צידקותו, לא מגיע לו, שיהיה לו צער,אזי הקב"ה מבטל את גזר הדין מיתה לאותו אדם שהתחייב למיתה, כלומר, ממתיק לו את גזר הדין, בזכות אותו האדם, שלא מגיע לו אותו צער. דוגמה נוספת: האדם עלה בגדולתו בבת אחת, שהיה רוכב על אופניים וכעת קנה מרצדס חדשה, ויש בני אדם, שכואבים על זה ולא מגיע להם הכאב הזה, הקב"ה מוריד את האדם הזה מגדולתו ומחזירו לרכב על האופנים. זה הכוונה לצדיק וישר הוא ואין עול.

"כנשר יעיר קינו על גוזליו יחרף יפרוס כנפיו יקחהו ישאהו על אברתו". הקב"ה מתנהג איתנו, כמו נשר, שהוא מגיע לקינו, הוא אינו נוחת עליהם בבת אחת, אלא מרעיש כאדם הדופק בדלת עם הכנפיים, לפני שהוא נכנס לבית, וגם את הגוזלים שם על הכתפיים בניגוד לשאר העופות, שלוקחים את גוזליהם ברגליהם. אומר הנשר אם יבואו חיצים של בני האדם יפגעו בי, ולא בגוזלי, כך גם הקב"ה נושא אותנו, כמו שהנשר. "ואשא אתכם על כנפי נשרים והביא אתכם אלי".

 

בברכת שבוע טוב,

ציון ציוני.